Smertemedicin

Ved smerter i led, ryg, muskler og sener kan medicin mod smerter være en del af behandlingen. Men selv om du har smerter, er medicin mod smerter langt fra altid den bedste måde at håndtere smerterne på. Ofte virker medicin mod smerter ikke så godt, som man håber, og der kan være mange bivirkninger.

I nogle tilfælde kan smertemedicin dog være en vigtig del af behandlingen. Vi hjælper dig med at finde ud af, hvilken medicin, der kan være hensigtsmæssig uden at have for mange bivirkninger. Ofte kan det være nødvendigt at forsøge flere forskellige slags medicin og i forskellige doseringer, inden den optimale smertebehandling er fundet.


Typer af smertemedicin

Smertemedicin kan være almindelige smertetabletter såsom paracetamol (f.eks. Panodil) eller ibuprofen (f.eks. Ipren). Eller det kan være midler med effekt på nervesystemet, såsom amitriptylin, duloxetin, gabapentin, pregabalin eller lamotrigin.

Morfinlignende stoffer benyttes i dag sjældent ved reumatiske sygdomme og smertetilstande, fordi det kan give afhængighed og påvirkning af evnen til f.eks. at køre bil. Men en modgift mod morfin, naltrexon, har vist sig ved nogle typer af smertetilstande at kunne give en smertelindring, hvis det tages i lav dosis (LDN - lavdosis naltrexon).